Ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat dezvoltarea versiunii 3.0 a programului SUMAL, care monitorizează în timp real trasabilitatea masei lemnoase pe teritoriul României. Noua variantă a SUMAL va fi un sistem unic în Europa, ce va îngloba tehnologii inovative și informații satelitare.

SUMAL 3.0 este considerat un element de bază pentru rezolvarea problemei legate de lemnul ilegal și vine la trei ani de la intrarea în funcțiune a sistemului de trasabilitate a lemnului SUMAL 2.0. Ministerul se pregăteşte astfel să supravegheze pădurea cu tehnologii avansate, hărţi satelitare, camere de supraveghere video. Ministrul Mediului nu a putut avansa niciun termen privind finalizarea proiectului și nici suma la care ar putea ajunge investiția.

Precizăm că împotriva României este deschisă o procedură de infringement din cauza tăierilor ilegale de pădure.

„SUMAL 2.0 a fost cel mai bun lucru care se putea întâmpla vreodată pentru pădurile din România. Spun asta pentru că acest sistem a schimbat total modul de supraveghere a tăierilor din pădurile țării, dar și a transporturilor de material lemnos pe drumurile României. De trei ani încoace, totul este digitalizat, totul este raportat în timp real în sistem, iar orice activitate care implică pădurile din România (exploatare, transport, depozitare) este dependentă 100% de SUMAL. Cu SUMAL 2.0 nu doar că știm dinainte unde vor avea loc exploatări forestiere, dar știm cu exactitate și când se vor întâmpla acestea! De când funcționează sistemul  SUMAL 2.0 au fost generate în medie 14.200 de avize pe zi. Asta înseamnă circa 5,14 milioane de avize pe an și 15,63 de milioane de avize în cei trei ani de funcționare”, spune ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

Printre noutățile SUMAL 3.0 se numără: evoluția tehnologică a sistemului informatic, regândirea modului de preluare a avizului de pe un dispozitiv mobil pe altul, introducerea unor dispozitive mobile pentru utilizatori care să fie dedicate exclusiv aplicației SUMAL și care vor avea în permanență conexiunea la date și GPS pornită. De asemenea, pe toate mijloacele de transport înscrise în SUMAL vor fi montate a dispozitive de localizare în timp real, care nu vor putea fi manipulate de utilizatori.

Proiectul, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care are 3 componente diferite interconectate între ele și cu viitorul SUMAL 3.0: monitorizarea prin intermediul imaginilor satelitare, supravegherea prin intermediul unui sistem de camere video, monitorizarea fondului forestier utilizând senzori LiDAR.

Costurile SUMAL 3.0 pornesc de la 46 milioane de euro.

„Dacă discutăm strict de finanţarea SUMAL vor fi 46 de milioane de euro finanţare din PNRR, adică bani pe care statul român nu urmează să îi înapoieze, pentru că sunt din granturi, nu din împrumuturi, participă la digitalizarea sistemului, hărţi satelitare, camere de monitorizare video şi sistemul LiDAR. Sume care, bineînţeles, că vor fi completate şi de alte investiţii pe care împreună cu colegii de la STS, vom fi nevoiţi să le facem. Atunci când discutăm despre fezabilitatea acestor cheltuieli, atunci când ne facem socotelile, eu cred că nu ar trebui numai să vedem în câţi ani ne recuperăm aceste investiţii, gândindu-mă la diminuarea cantităţii de masă lemnoasă recoltată ilegal şi aş vrea să înţelegem în profunzime acest fenomen şi să ne gândim şi la impactul social. Cred că fie că vom cheltui 46 de milioane de euro sau 56 sau 66, suntem obligaţi să rezolvăm această problemă şi să rezolvăm toate breşele din ce în ce mai puţine, pe care sistemul astăzi încă le mai are. Nu pot decât să mă bucur că finanţăm aceste investiţii folosind banii europeni, şi nu bugetul naţional, lucru care ar fi putut să întârzie şi mai mult toate aceste lucruri pe care ni le propunem”, a declarat Mircea Fechet, în cadrul unei conferințe de presă.

Alături de ministrul Mediului, la conferință au participat directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, general ing. Ionel-Sorin Bălan.

„Prin faptul că echipa de dezvoltare de la STS a utilizat tehnologii moderne, de tip open-source, în dezvoltarea SUMAL 2.0, a generat o economie la bugetul de stat de aproximativ 12 milioane de euro. Astfel că, în proiectarea noului sistem, vom menține modelele de bună practică. SUMAL 3.0 înseamnă upgrade pe tehnologii, putere mai mare de procesare, eficiență a resurselor, o interacțiune mai bună a utilizatorilor cu aplicația și posibilitatea de a integra alte inițiative ale ministerului care vor conduce la protejarea mediului înconjurător. SUMAL este una dintre componentele de transformare digitală a României, alături de celelalte aplicații de utilitate publică despre care auzim tot mai des în ultimii ani că trebuie să fie interoperabile. Iar acesta va fi rolul Cloud-ului Privat Guvernamental al României: va oferi posibilitatea să avem sisteme informatice interoperabile, standardizate, sigure și eficiente pentru cetățean”, a spus directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Ionel-Sorin Bălan.

Ministrul a prezentat şi statistica apelurilor populaţiei la 112 pe subiectul transporturilor ilegale.

”Aici observăm o tendinţă de descreştere în ultimii ani. Populaţia cel mai probabil vede tot mai mult prezenţa autorităţilor în teren implicate în controlul camioanelor care transport material lemnos. Astfel în 2021 au fost efectuate 4300 de apeluri la 112 şi din acestea, 1.000 ne-au ajutat să depistăm transporturi ilegale. În 2022 am avut 2.500 de astfel de apeluri dintre care au fost confirmate ca fiind transporturi ilegale 820 iar în 2023 am avut 1.800 de apeluri, iar dintre acestea 700 de transporturi s-au dovedit a fi ilegale”, a spus el.

În legătură cu apelurile la 112, ”nu mai puţin de 2.520 de transporturi ilegale au fost depistate în ultimii 3 ani”.

”Cred că este pentru prima dată când trebuie să ne mândrim și cu faptul că România poate da sfaturi și soluții concrete pentru  toate provocările cu care se confruntă domeniul pădurilor la nivel global. Este un lucru foarte bun, eforturile sunt recunsocute de Comisia Europeană, chiar dacă am plecat de la o provocare pe care România o are legată de tăierile ilegale, am ajuns în punctul în care suntem cu un proiect concret, coerent, finanțat, care are deja un plan de acțiune și, cu siguranță va duce sistemul într-o cu totul altă perspectivă. Rata de identificare a tăierilor ilegale prin sunat la 112 s-a îmbunătățit considerabil și este un proiect al tuturor. Nu ne dorim să monitorizăm doar tăierile ilegale, ci și modul în care pădurile României se dezvoltă. Și vă asigur că mai avem încă păduri, asta ca să răspundem  îngrijorărilor nelegitime că ne-am pierdut toate pădurile  României! Pentru că 14.000 de avize pe zi, înseamnă 14.000 de avize legale de lemn, și nu cred că trebuie să uităm lucrul acesta. România are încă păduri bine întreținute, cu toate provocările pe care le avem cred că putem veni cu bune practici și pentru alte țări”, a declarat, la rândul său, secretarul de stat din cadrul MMAP, Ionuț-Sorin Banciu.

Author: Anunţ de Mediu

× Info WhatsApp